Guide till Vasaloppet

  • Published: 2/22/2023
  • Categories: SV
  • 3 min. read

Tar du på dig skidorna den 5 mars i år för att genomföra Vasaloppet? Då har du en både härlig och tuff resa framför dig. Här har vi samlat goda råd och information om loppet. Helt enkelt allt som är bra att veta inför nio mil på skidor!

Visste du att Vasaloppets historia tog sin början redan för 500 år sedan? Då skidade Gustav Vasa, som senare blev Sveriges kung, mellan Sälen och Mora – exakt samma sträcka som dagens Vasaloppsåkare åker idag. Men vi anar att Gustav Vasas skidresa var en aning stressigare. Han var nämligen jagad av soldater skickade av den danske kungen Kristian, även ökänd som Kristian Tyrann och anstiftaren till Stockholms blodbad. Vasa kom dock undan, och 400 år senare gick det första Vasaloppet av stapeln. Sedan 1922 har mer än 1,7 miljoner åkt något av Vasaloppets olika lopp. 

Vasaloppet idag

Idag är Vasaloppet världens största långlopp på skidor. De första åren skedde loppet olika datum, men sedan 1948 går det av stapeln den första söndagen i mars. Loppet ringlar sig vackert genom skogar, över myrar, förbi vattendrag, byar och fäbodar. Kanske har ni hört talas om Mångsbodarna, Oxberg och Eldris? Det är tre av de sju kontrollplatser som finns längsmed loppet. Där fyller åkarna på med energi i form av bland annat blåbärssoppa och bullar, och så kan de vid behov valla skidorna och byta stavar. 

Flera olika lopp
När Vasaloppet nämns tänker de allra flesta på loppet den första söndagen i mars. Men faktum är att det numera finns 14 olika lopp att delta i. Bland annat Nattvasan i tre olika etapper, Stafettvasan där fem deltagare delar på 9 mils åkning och Ungdomsvasan på 9 eller 19 kilometer för skidåkare mellan 11 och 16 år. Vilket lopp passar dig bäst? 

Ät rätt innan loppet 

Så här kan du tänka kring kosten innan du genomför ditt lopp.

Veckan före: Kolhydratladda med ris, pasta och fullkorn, och njut av hemgjorda smoothies. Ät frukost, lunch och middag och fyll på med ett par mellanmål och ett litet kvällsmål. Varför inte göra din egen blåbärssoppa eller mandelkakor att äta mellan de större måltiderna? 

Kvällen före: Ladda upp med kolhydrater, fett och proteiner. Är inte för mycket fibrer – då kanske du får problem med magen under loppet. 

Vasaloppsmorgonen: Ät en ordentlig frukost. Gröt eller yoghurt med müsli, bär, frukt och nötter är bra. Komplettera gärna med en smörgås med ägg och kaviar eller keso och skinka/kalkon. 

Under loppet: Stanna vid kontrollerna och ge kroppen energi i form av blåbärssoppa och bullar. 

5 motivationstips 

Tryter orken under loppet? Ingen fara, här kommer fem tips som ger dig energi igen.

- Ät och drick något. Ta med ett par extra energibars och ett vätskebälte, så kan du fylla på även mellan kontrollplatserna. 

- Dela upp resten av loppet i mentala delmål, och fokusera på ett mål i taget. 

- Vilka känslor vill du känna när du korsar mållinjen? Koncentrera dig på dem. Du har något att se fram emot! 

- Försök njuta av stunden. Du åker skidor i ett historiskt lopp i vacker miljö. 

- Prata med andra i spåret. Det får dig att tänka på annat än alla stavtag du tar.

Blåbärssoppa
20 min, 4 serveringar

500 g färska eller frysta blåbär
2 1/2 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
4 msk lönnsirap
1/2 tsk mald kardemumma
1/4 tsk mald kanel
2 1/2 dl grekisk yoghurt
1 tsk vaniljextrakt

1. Tillsätt alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka upp under vispning. 
2. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 5 minuter. Ta bort från värmen.
3. Blanda grekisk yoghurt och vaniljextrakt och servera ovanpå.

Mandelbiskvier
30 min, 8 serveringar

100 g mandelmjöl
1 äggvita
4 urkärnade dadlar
1 tsk vaniljextrakt
en nypa salt

1. Förvärm ugnen till 175°C
2. Tillsätt alla ingredienser i en mixer eller matberedare och mixa tills det blandas.
3. Lägg smeten i en spritspåse och rör ut små biskvier på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8-15 minuter tills de är gyllene.

All of the content and media on Lifesum is created and published for information purposes only. It is not intended to be used as a substitute for medical advice or treatment. Users should always consult with a doctor or other health care professional for medical advice. If you have or think you are at risk of developing an eating disorder, do not use the Lifesum app and seek immediate medical help.