8 matupplevelser du inte får missa i Stockholm just nu

Här är Stockholms-ställena du borde hänga på i höst.

  • Published: 11/8/2022
  • Categories: SV
  • 4 min. read

Nyskördade grönsaker, stimmiga taquerior, otrolig frukost och stans bästa sushi. Stockholm är en fantastisk matstad, och här är ställena du borde hänga på i höst.

Rosendals Trädgård

Ingen höst utan ett besök på vackra Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Bland stora ekar, grönsaksodlingar och gamla äppelträd som precis släppt sin sista frukt ligger de stora växthusen som rymmer både lunchrestaurang, kafé, butik och bageri. Lunchen tillagas med grönsaker från Rosendals egen biodynamiska odling och från KRAV-gårdar. Vad sägs om kryddgravad sotad lax med rostad pumpa och harissayoghurt? Eller en waldorfsallad med äpplen, selleri, valnötter, blåmögelost och endive? Bakverken bakas för hand i bageriet och minst tio olika sorter erbjuds varje dag. Här serveras även biodynamiska och ekologiska viner, fransk cider, närproducerade ölsorter, hemgjord lemonad och äppelsoda. 


https://www.rosendalstradgard.se 

Babette

Här serveras smårätter och världsgoda pizzor på perfekt deg. Lägg till en välfylld och välsorterad vinkyl, kunnig personal och en stor dos parisisk bistrokänsla så har ni Babette i ett nötskal. En middag här är som balsam för själen och de flesta vill aldrig gå härifrån. Det måste man dock, för efter sittningen på två och en halv timme väntar garanterat nya gäster på att få slå sig ner vid bordet. Till efterrätt rekommenderas deras kougin amann – en lyxig smördegskaka med ursprung från Bretagne i Frankrike. Tips! Boka bord i tid eller stå i dörren vid 17 när de öppnar för att haffa ett av drop in-borden.


http://babette.se 

Pom & Flora 

Ingen lista utan att nämna Pom & Flora. Här serveras bland annat Instagramvänliga smoothie bowls, banankakor med jordnötssmör, fyra sorters havregrynsgröt och gott kaffe, te och matcha. För den hungriga rekommenderas toasten ”100% ägg”. Den består av en len och krämig äggröra med riven cheddar, picklad röd chili, krasse och avokado och fungerar lika bra till frukost som till lunch. Kom hungrig och var gärna morgonpigg, stolarna fylls snabbt. 

https://www.instagram.com/cafepomflora/

Persona 

Vad tänker ni på när ni hör det namnet? Många kanske får upp Ingemar Bergmans film från 1966 på näthinnan. Om filmen inspirerat till denna nya restaurangs namn låter vi vara osagt. Men att det är en restaurang att hålla koll på – det är ett som är säkert. Bakom restaurangen står Louis Cespedes, tidigare kock på restaurang Frantzén och Adam & Albin, samt Jonatan Nyström som även han kommer från Frantzén. Persona har ännu inte slagit upp portarna utan planerar att öppna senare i höst. De lovar mat tillagad på råvaror från utvalda gårdar och kvalitetsvin. Boka in en höstig vinterdejt snarast! 

https://www.personasthlm.com 

Svedjan Bageri

Föreställ dig följande scenario: Du vaknar en solig lördagsmorgon i november, sträcker på dig och känner hur magen kurrar. Du tar på dig dina skönaste kläder och går ut på Stockholms gator innan staden har vaknat. Sen styr du stegen mot Svedjan Bageri vid Zinkensdamm. Här bakas otroligt surdegsbröd, smöriga croissanter och de allra godaste bullarna. Kaffet är perfekt. Du beställer allt du är sugen på, sätter dig vid ett av träborden, sippar på kaffet och läser tidningen i minst en timme. En perfekt start på dagen. Om du inte är en early bird serveras även lunch, ofta i form av soppa och toast. Dessutom kan du köpa med dig hantverksostar från Svedjan Ost – ett mejeri i Västerbotten som drivs av föräldrarna till killen som äger bageriet. 

https://www.instagram.com/svedjanbagerisoder/ 

Wood Stockholm
Vad sägs som lite Astro Gastro? Just nu är det exakt vad som går att uppleva på underbara Wood Stockholm på Mosebacke. Här har rätterna nämligen namngetts efter stjärntecken. Testa gärna Vågen till förrätt – ostron med kapris och fläderblomsgranité. Fortsätt med Vattumannen som består av cavatelli, porcini och pecorino. Och så avslutar du kanske med en dessert för ett lejon i form av frangipane, kumquat och havtorn. Spana in deras meny här, och kolla om ditt stjärnteckens smaker passar dig. 

https://woodstockholm.com/mat-och-dryck-eng/ 

Minako 

Ryktet säger att detta är Stockholms bästa sushi. Här serveras omakase, nigiri, rolls och teriyaki. Omakase är japanska och betyder ”det är upp till dig” – och det är exakt det du borde beställa här. Då tillagar kocken något unikt till dig. Garanterat en smakupplevelse utöver det vanliga! 


https://www.minakostockholm.se

La Neta 

Carnitas, chili, koriander, guacamole och majstortillas. Att äta på La Neta, som betyder ”sanningen” på mexikansk slang, är som att kastas in i en taquería i Mexiko. Detta är så långt ifrån fine dining man kan komma, och det är u n d e r b a r t. Denna matupplevelse är både autentisk och smakrik. Tortillas och salsor görs från grunden, köttet tillagas med kärlek och stämningen är… stimmig. Ett perfekt avslut på arbetsveckan och en härlig start på helgen!

http://laneta.se 

All of the content and media on Lifesum is created and published for information purposes only. It is not intended to be used as a substitute for medical advice or treatment. Users should always consult with a doctor or other health care professional for medical advice. If you have or think you are at risk of developing an eating disorder, do not use the Lifesum app and seek immediate medical help.