Lifesum app icon

Lifesum

Hur du kommer i form: Läkarstudenten berättar sanningen

  • Personliga kostplaner
  • Kalori- och makrologg
  • Smarriga recept och kostplaner

Vi pratade med träningsprofilen och lärkarstudenten, Jonas Evers, som berättar sanningen runt vanliga dietfrågor och hur Lifesum är det ultimate verktyget för att sköta kosten.

Instagram: @eversjonas

Vad är det bästa med Lifesum? 

“Jag använder Lifesum varje dag och jag måste säga att jag inte kan leva utan den appen. I appen kan du följa ditt kaloriintag dag för dag vilket gör det lätt att gå tillbaka och se hur mycket man har fått i sig. Man kan scanna matvaror och få upp information kring kalorier och innehåll vilket gör det lätt att lägga in sina måltider.

Med Lifesum kan man sätta olika mål, exempelvis att bara vilja vara hälsosam och följa sin diet eller att gå ner i vikt. Beroende på dina individuella förutsättningar kalkyleras ditt rekommenderade kaloriintag för just dig.

“Något av det bästa med Lifesum är att man får motiverande meddelanden skickade varje dag som ger en extra motivation att fortsätta kämpa för att nå sitt mål.”

Vad tycker du är viktigt när det kommer till en hälsosam och hållbar viktminskning? 

“Det finns många olika sätt att gå ner i vikt hälsosamt och på ett hållbart sätt. Ett sätt som har visat en lyckad långsiktig viktminskning är att dagligen registrera sitt dagliga intag av mat – Att föra en matdagbok. Lifesum är en perfekt app för de som dagligen vill registerara sitt dagliga intag av mat. 

Det är också viktigt att ha ett konkret, realistiskt och långsiktigt mål för sin viktminskning. Många personer som vill gå ner i vikt har orealistiska mål som att gå ner 20%-30% av sin kroppsvikt, medan ett mer realistiskt mål hade varit att gå ner 5%-15%.

Det finns många olika dieter som gynnar viktminskning och det gäller att hitta en diet som passar dig och din livsstil. Huvudsaken för viktminskning, oavsett diet, är att ligga på ett kaloriunderskott. Generellt sägs det att för att åstadkomma en effektiv viktminskning bör du minska ditt kaloriintag med 20%-25%.

Kost spelar en stor roll i viktminskning men det gör även träning och fysisk aktivitet. Det jag tycker är viktigast är att se träning som någonting roligt och att gör det du tycker är kul!”

Kan man bygga muskler och förlora fett samtidigt?

“För att förlora fett krävs det att din kropp får mindre energi (mat) än vad kroppen förbränner över tid. Detta kallas för att skapa ett kalori- eller energiunderskott och det är den viktigaste faktorn för att minska kroppsfett. Det spelar ingen roll vad du äter, så länge du får i dig mindre kalorier än vad du förbränner kommer det att resultera i att du gå ner i vikt. Val av livsmedel kommer självklart påverka hur bra du mår, med Lifesums “food rating” hjälper dig att välja rätt mat.

För att bygga muskler krävs ett kaloriöverskott och protein för att musklerna ska växa. Vid ett kaloriunderskott kommer inte muskeluppbyggnaden upprätthållas lika snabbt som muskler bryts ner vilket leder till att muskeltillväxten inte optimeras, därför är det viktigt att ha extra koll på sitt proteinintag.”

Är kolhydrater dåliga för dig? 

“Både ja och nej. Det finns bra och dåliga effekter vid både lågt och högt intag av kolhydrater. Lågt intag av kolhydrater kommer resultera i lägre blodsocker och insulinnivåer vilket i sin tur kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt högt blodtryck. Eftersom dieter med väldigt lågt kolhydratintag oftast innehåller mindre frukt, grönsaker och fibrer på grund av att dessa innehåller mycket kolhydrater, då finns en risk att man får i sig för lite vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Vid en hög kolhydratsdiet får man i sig tillräckligt med vitaminer, fiber och antioxidanter. En hög kolhydatsdiet kan resultera i att man får i sig mer kalorier än önskat och således gå upp i vikt. Det har också visats att vid en hög kolhydratsdiet (mer än 60% av den totala kalorikonsumtionen) leder till en ökad hjärt-kärlsjukdomsdödlighet. Är du däremot en person som uthållighetstränar mycket så behöver du oftast den mängden för att utvecklas inom din sport. Så allt handlar om vad ditt mål är.” 

Lifesum app icon

Lifesum App

4.5/5

Based on 920,957 customer reviews.

Last updated: 2023-08-09. To leave a review, visit App Store or Google Play.

Seriously, I’ve tried it all. Get this! It’s super easy, and if you want personalized help it’s CHEAP and WORTH EVERY PENNY. I’m a happier, healthier gal.

5/5 loveee this app, helps me stay on track and it’s easy to use! Best fitness app to keep track!

I love this app! It has so many features and great advice. With the different meal plans and exact calorie counts, this app was perfect for me.

All of the content and media on Lifesum is created and published for information purposes only. It is not intended to be used as a substitute for medical advice or treatment. Users should always consult with a doctor or other health care professional for medical advice. If you have or think you are at risk of developing an eating disorder, do not use the Lifesum app and seek immediate medical help.